VREDNOST STALNIH ZASADA U BRUTO DODATOJ VREDNOSTI POLJOPRIVREDE - Grujić Vučkovski, Biljana; Vukićević, Ksenija; Stevanović, Dragana (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Cilj istraživanja je analiza uticaja vrednosti proizvodnje stalnih zasada (voćarskog i vinogradarskog sektora) na ostvarenu bruto dodatu vrednost (skr. BDV) u poljoprivredi Srbije i EU od 2012 do 2022. Rezultati su dobijeni primenom modela višestruke regresije gde je zavisna promenljiva BDV u poljoprivredi, a nezavisne promenljive predstavljaju vrednosti proizvodnje voćarskog i vinogradarskog sektora (u mil. EUR). Pomoću t-testa testirani su koeficijenti modela, a primenom F-testa izvršena je provera postavljenog modela na nivou značajnosti od 0.05. Vrednost standardizovanog beta koeficijenta pokazala je da veći uticaj na ostvarenu BDV poljoprivrede u Srbiji i EU ima sektor voćarstva (0.532 prema 0.852), t-values za Srbiju pripadaju kritičnoj oblasti u oba sektora, dok u EU t-values za vinogradarski sektor ne pripada kritičnoj oblasti. Vrednosti F-testa pokazale su da je postavljeni model značajan na nivou značajnosti od 0.05 za oba područja posmatranja. Sprovedena je i analiza na prisustvo multikolinearnosti kod promenljivih varijabli,a rezultati su pokazali da postoji slaba multikolinearnost koja potiče od vrednosti vinogradarske proizvodnje.