MOGUĆNOST PRIMENE BIOINSEKTICIDA AZADIRAHTINA I NEKIH SINTETIČKIH I POLUSINTETIČKIH INSEKTICIDA U SUZBIJANJU HELICOVERPA ARMIGERA NA PAPRICI - Tamaš, Nenad; Sretenović, Marko; Miletić, Novica (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Tokom 2019. i 2020. godine vršeni su poljski ogledi na usevima paprike u cilju utvrđivanja efikasnosti sintetičkih insekticida (lambda-cihalotrin, flubendiamid), polusintetičkih (emamektin benzoat) i bioinsekticida (azadirahtin) u suzbijanju pamukove sovice (Helicoverpa armigera). Ogledi su izvedeni prema tipu potpunog slučajnog blok sistema u četiri ponavljanja po standardnoj EPPO metodi na lokalitetu Veliko Gradište (Srbija). Flubendiamid je primenjen u količini od 50 g/ha, lambda-cihalotrin u 7,5 g/ha, emamektin benzoat u 375 g/ha, a azadirahtin u količini od 0,75 g/ha. Intenzitet infestacije larvama 2. generacije pamukove sovice na paprici na ovom lokalitetu bio je veći tokom 2020. godine u odnosu na 2019. godinu. Nakon obavljena dva tretiranja za suzbijanje 2. generacije, flubendiamid je pokazao najveću efikasnost, u rasponu od 92,42% (3DPT, 2020, 95,6%) do (9DPT, 2019). Lambda-cihalotrin je imao zadovoljavajuću efikasnost u rasponu od 81,93% (9DPT, 2020) do 90,63% (3DPT, 2019), a emamektin benzoat je pokazao sličnu efikasnost od 80,72% (9DPT, 2020) do 90,63%) (3DPT, 2019). Azadirahtin bi kao biopesticid mogao da zauzme značajno mesto u integralnim programima zaštite paprike od H. armigera. Međutim, statistički je pokazao značajno nižu efikasnost od drugih insekticida (77,27%: 3DPT, 2020. do 86,67%: 9DPT, 2019).