KORELACIJE MORFOLOŠKO-AGRONOMSKIH OSOBINA I KOMPONENTI KVALITETA SMLJKITE (LOTUS CORNICULATUS L.) - Radić, prof. dr Vojo; Komljenovic, Ilija; Petković, Borislav (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Smiljkita je višegodišnja mahunarka za proizvodnju visokokvalitetne kabaste stočne hrane. Poboljšanje produkcije i kvaliteta stočne hrane jedan je od strateški ciljeva u oplemenjivačkim programima. Genotipovi za ovaj ogled odabrani su od perspektivnih potomstava koja su prikupljeni iz lokalnih populacija na području Bosne i Hercegovine. Ogled sa osam genotipova (7 perspektivnih linija i 1 sorta) postavljen je po slučajnom blok sistemu u četiri ponavljanja. U prvom porastu analizirano je 11 komponenti prinosa i kvaliteta zelene mase, a u drugom još četiri parametra za produkciju sjemena. Utvrđeni su Pirsonovi koeficijenti korelacija. U prvom porastu utvrđene su visokoznačajne korelativne veze između visine biljke i udjela lista (0,85**) kao i prinosa zelene mase i suve materija (0,81**), dok je visoka negativna koralaciona veza utvrđena između BEM-a i sadržaja sirovih proteina (-0,79**). U drugom porastu uočene su statistički visoko značajne (p˂0,01) pozitivne korelativne između sadržaja BEM-a i pepela (0,77**). Značajne statistički (p˂0,05) pozitivne veze su konstatovane između: prinosa zelene mase i prinosom suve materije (0,81**), prinosa zelene mase i debljine stabljike (0,79*), prinosa sjemena i broja mahuna (0,83*) i sadržaja celuloze i visine biljke (0,73*). Identifikacija pozitivnih koralativnih veza za pojedine produktivnne osobine i nutritativna svojstva imat će primjenu u opemenjivačkim programima za stvaranje novih sorti sa pobolišanim kvalitetom stočne hrane.