Fenotipska varijacija i simultana selekcija listova/biljke i semenske mase kod sleza od jute (Corchorus olitorius): Phenotypic variation and simultaneous selection of leaves/plant and seed mass in Jute mallow (Corchorus olitorius) - Adekoya, Modinat Adejoke; Adeniji, Olawale Taiwo; Ekanem, Ukoabasi Okon; Badmus, Abimbola Adeshile; Olosunde, Opeyemi Busayo; Peter, Jonah Melangu (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Corchorus olitorius je lisnato povrće koje se uzgaja radi stvaranja sluzi u listovima. Broj listova, dužina i širina lista su popularne tržišne karakteristike za ovo povrće. Najmanje se razume saznanje o direktnom i indirektnom doprinosu osobina broju listova i prinosu semena. Četrdeset i dva pristupa sleza od jute procenjena su u randomizovanom kompletnom blok dizajnu sa četiri ponavljanja tokom sezone useva 2017. i 2018. godine. Nalaz je pokazao da su aksesoari 25, 19 i 28 izvori polena za dužinu lista, aksesoari 31, 22 i 23 za listove/biljku, aksesoari 4, 18 i 27 su se najbolje pokazali za seme/mahunu i aksesoari 8, 11 i 7 za masu semena. Masa semena je imala pozitivnu vezu sa dužinom lista, širinom lista i visinom biljke u zrelosti, semenom/kapsulom, semenom/lokusom i masom 100 semena. Na broj listova po biljci uticala je dužina lista, širina lista i dužina grana. Analiza puta za masu semena je pokazala da grane/biljka, masa semena/kapsula, seme/lokuli, masa kapsule daju veliki doprinos prinosu semena. Indirektni doprinos osobina lišću/biljci bio je nizak u poređenju sa direktnim efektom. Dužina lista je imala najveći direktan uticaj na broj listova/biljku sa najvećim indirektnim uticajem kroz smanjenje mase semena. Direktan doprinos dužine lista listovima/biljci bio je maskiran fenotipskom ekspresijom širine latica. Broj grana/biljke je pouzdan indeks za poboljšanje prinosa semena. Hibridizacija među akcesijama sa najboljim učinkom za broj listova i prinos semena će evoluirati nove sorte kroz selekciju.