BIOLOŠKA KONTROLA BOLESTI STOPALA I KORENOVA GRAŠKA KORIŠĆENJEM FORMULISANOG PROIZVODA TRICHODERMA - Karim, Fatima; Hossain, Sk. Md. Mobarak; Hasan, Md. Mahfuzul; Howlader, Nayan Chandra; Bhuiyan, Mohd Mujtaba Akib (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Fusarium oxysporum i Sclerotium rolfsii su uglavnom odgovorni za trulež stopala i korena graška. Trichoderma je filamentozna gljiva iz klase Ascomicota i reda Hipocreales koja raste u zemljištu, drvetu, biljnim materijalima i trulim biljkama. Plant Pathologi Research plot sa Univerziteta nauke i tehnologije Hajee Mohammad Danesh u Dinajpuru, Bangladeš, sproveo je ovu randomizovanu istragu kompletnog dizajna blokova kako bi testirao fungicid grupe Trichoderma za kontrolu truleži i truleži graška. Pet bio-fungicidnih tretmana grupe Trichoderma-Decoprima (T2), Licomak (T3), Dinamic (T4), Tricost (T5), Provak 200 (T6), Trichoderma (T7) i Provak 200 (T6) - korišćeno je za uporedi rezultate sa netretiranim kontrolnim dijagramima. Licomak (T3) je bio dobar u suzbijanju bolesti graška i truleži korena i drugih pokazatelja rasta tokom mnogih datuma. Licomak (T3) je dao najveći prinos (39,81 g/parc) 92 dana nakon setve u poređenju sa drugim tretmanima i netretiranim parcelama (11,67 g/parc). Iako je hemijski tretman Provak 200 (T6) kontrolisao bolest truleži graška i korena i dao 33,76 g po parceli, nije ekološki prihvatljiv. Licomak (T3) je imao najveće rezultate 75 dana nakon setve po svim metrikama, uključujući broj preživelih sadnica (64,67 po parceli), najmanji broj zaraženih biljaka (4 po parceli), visinu biljke (67,33 cm po parceli) i broj korenskih grana/biljka (33,33/parc). Parcela tretirana Licomakom (T3) 82 dana nakon setve imala je najveću dužinu korena (28,33 cm/parc), broj korenovih nodula (30,33/biljka/parc) i grana (33,33/biljka/parc). Cvetovi (76/parc) i mahune (12,33/parc) dostižu vrhunac 65 i 75 dana nakon setve. Trenutna studija je pokazala da je Licomak (generički naziv: Trichoderma) najbolji bio-fungicid za lečenje bolesti graška i truleži korena na ekološki prihvatljiv način i za povećanje proizvodnje povećanjem zdravlja biljaka. Ispitivanje promoviše terensku upotrebu Licomak-a, bio-fungicida.