Процена утицаја неких нитробензимидазола на параметре клијања различитих врста пшенице - KÜLEN, Seda (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
Циљ овог рада је да се испита утицај неких деривата бензимидазола на параметре клијања сорти хлеба и дурум пшенице. Ови деривати садрже и не-супститутне и супститутне бензимидазолне структуре да би се одредио ефекат супституената на клијање. У истраживању су коришћене три различите сорте дурум пшенице (Çeşit-1252, Eminbey, Kızıltan-91) и три различите сорте хлебне пшенице (Demir 2000, Bayraktar 2000 и Tosunbey). Клијавост, дужина колеоптила и дужина корена сорти пшенице мерене су коришћењем 10-6 М раствора деривата бензимидазола 8. дана клијања. Добијени резултати су показали да ефикасност једињења бензимидазола варира у зависности од сорте пшенице и параметара клијања. 5-нитро-1Х-бензимидазол-6-амин (6) је имао највећи ефекат на брзину клијања, док је 1Х-бензимидазол (1) имао највећи ефекат на дужину корена и колеоптила код свих варијанти.