VARIJABILNOST AGRONOMSKIH SVOJSTAVA KOD GENOTIPOVA POVRTARSKOG GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) - Zec, Srđan (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2024)
U toku ovog istraživanja izvršena je fenotipska karakterizacija 12 genotipova povrtarskog graška, različite dužine vegetacije, koji pripadaju kolekciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Biljni materijal obuhvatao je 10 perspektivnih selekcionih linija i dve priznate sorte Tamiš i Dunav. Ogled je izveden tokom 2022. godine, postavljen je po slučajnom blok sistemu, u pet ponavljanja na lokalitetu Rimski Šančevi. Analizirano je 14 agronomskih osobina. Dobijeni rezultati istraživanja ukazuju na postojanje divergentnosti u ispitivanom biljnom materijalu. Analizom varijanse ispitivanih agronomskih osobina je utvrđena statistička značajnost svih izvora varijacije. Kao najvarijabilnija osobina istakla se visina prvog rodnog nodusa sa koeficijentom varijacije od 40,54%. Ispitivani genotipovi su primenom klaster analize grupisani u dve grupe sa dve podgrupe u okviru druge grupe. Korelacionom analizom ispitivanih kvantitativnih svojstava utvrđeno je postojanje nekoliko statistički značajnih pozitivnih i negativnih međuzavisnoti. Neke od najznačajnijih pozitivnih korelacija utvrđene su između osobina masa zrna po biljci i broj zrna po biljci i prinosa tehnološki zrelog zrna, dok svojstva širina mahune i suma rodnih nodusa po biljci imaju najviše negativnih korelacija sa ostalim ispitivanim osobinama.