EFEKAT PRIMENE ĐUBRIVA NA SADRŽAJ POLIFENOLA U KUKURUZU I ABUTILONU U USLOVIMA KOMPETICIJE - Šikuljak, Danijela (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Cilj istraživanja bio je ispitivanje uticaja tretmana đubrivom na sadržaj polifenola u korovu Abutilon (Abutilon teophrasti - AT) i kukuruzu (Zea mays - ZM), gajenim bez primene herbicida u kontrolisanim uslovima (fotoperiod 12h/12h, T av. 25º/22ºC dan/noć). Deo istraživanja je posvećen ispitivanju akumulaciju teških metala u zemljištu nakon primene đubriva. Biljake su tretirane organskim đubrivom - F1 (15 μl/100 ml vode) i sintetičkim đubrivima - F2 (1,5 ml/100 ml vode) i F3 (1,5 ml/100 ml vode). Ispitan je sadržaj ukupnih fenola, pojedinačnih polifenolnih kiselina i antioksidativna aktivnost biljnih ekstrakata, kao važnih pokazatelja stanja biljke i njene otpornosti na oksidativni stres. Sadržaj ukupnih fenola je određivan spektrofotometrijski prema modifikovanoj metodi Folin-Ciocalteu. Sadržaj pojedinačnih polifenolnih kiselina je određivan metodom tečne hromatografije visokih performansi dok je merenje antioksidativne aktivnosti polifenola je određena DPPH metodom. Ustanovljeno je da kod ZM, primena organskih i sintetičkih đubriva, ni u monokulturi ni u kompeticiji sa biljkama AT, nije uslovila statistički značajne promene sadržaja polifenolnih kiselina. Međutim kod AT, upotreba đubriva (organsko F1, sintetička F2 i F3) uslovila je porast sadržaja polifenolnih kiselina u uslovima kompeticije vs monokultura. Sadržaj hlorogene, p-kumarne i trans-ferulne kiseline bio je statistički značajno veći u biljkama AT kompeticija vs monokultura, a sadržaj hlorogene, p-kumarne i cimetne kiseline manji u biljaka ZM kompeticija vs monokultura. Statistički značajno uvećanje sadržaja ukupnih polifenola i njihove antioksidativne aktivnosti u biljkama AT ukazuje na poteškoće uklanjanja korova iz useva, posebno rezistentnih populacija. Izvedena istraživanja i dobijeni rezultat potvrđuju da korovi (Abutilon teophrasti) u uslovima kompeticije ispoljavaju svoju prirodnu kompetetivnu prednost, koja se dodatno pojačava prihranom useva. Efekat đubriva na korovske biljke treba pažljivo da se razmatra, posebno u uslovima gajenja useva bez primene herbicida.