UTICAJ ULAZNIH PROSTORNIH PODATAKA I PODATAKA O PADAVINAMA RAZLIČITE REZOLUCIJE NA FORMIRANJE SLIVNOG PODRUČJA PRIMENOM SWAT MODELA - Ždero, Senka; Srđević, Zorica; Benka, Pavel (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Kompjuterski zasnovani matematički modeli nalaze široku primenu u oblasti upravljanja vodama za predstavljanje, simulaciju i rešavanje ekoloških problema. Takva istraživanja zahtevaju interdisciplinarni, korisnički orijentisan, sveobuhvatni pristup koji integriše sve procese koji su prisutni u prirodi. Upotreba dostupnih hidroloških modela očekuje razumni nivo kvaliteta i kvantiteta ulaznih podataka kako bi se na pravi način predstavile karakteristike slivnog područja i kako bi se zadržale karakteristike lokalnog ekosistema. Jedan od modela koji ispunjava takve zahteve je SWAT model (Soil and Water Assessment Tool). Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja različite rezolucije ulaznih prostornih podataka i padavina na kreiranje slivnog područja primenom SWAT modela na primeru plavnog područja koje se nalazi u slivu reke Dunav u Srbiji. U radu je izvšeno istraživanje procene uticaja (1) digitalnih modela terena različite rezolucije, odnosno SRTM i ASTER (30 m) i TanDEM-X (12,5 m), (2) CORINE i GlobCover baze podataka o načinu korišćenja zemljišta, (3) FAO/UNESCO svetske mape zemljišta i digitalizovane pedološke mape Vojvodine na kreiranje slivnog područja. Istraživanje je sprovedeno uporedo sa analizom klimatskog parametra, padavina, koristeći podatke iz različitih izvora CFSR, CarpatClim i nacionalnih godišnjaka. Kada su u pitanju prostorni podaci, rezultati ukazuju da je podatke sa visokom rezolucijom (TanDEM-X) za ovo područje neophodno dodatno analizirati i prilagoditi, a ASTER sloj na prihvatljivom nivou odgovara za dalje zahteve modeliranja u SWAT modelu. Interpolisane podatke o padavinama, izvedeni iz nacionalnih godišnjaka je bolje koristiti s obzirom na veću rezoluciju i heterogenu rasprostranjenost stanica.