УТИЦАЈ МУЛЧА ОД ПИЉЕВЕ НА СВОЈСТВА ТЛА И ПЕРФОРМАНСЕ Лицоперсицум есцулентум (ПАРАДАЈЗА) У АЛФИСОЛУ У ЈУГОЗАПАДНОЈ НИГЕРИЈИ - ABIODUN, FEMI (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Малчирање је ефикасан метод манипулације окружењем за узгој усева како би се повећао принос. Експеримент на терену је спроведен на фарми за наставу и истраживање Федералног колеџа шумарства Јериһо, Ибадан. Студија је имала за циљ да испита утицај малчирања пиљевине на одабрана својства земљишта, раст и принос две сорте парадајза. Студија је била факторски експеримент 4 к 2 постављен у Рандомизед Цомплетели Блоцк Десигн (РЦБД) са четири понављања. Фактор један се састоји од четири третмана и то: Т0 (контрола), Т1 (мулч од пиљевине (СДМ) на 10 тона/һа), (СДМ на 20 тона/һа) и (СДМ на 30 тона/һа). Други фактор су две сорте парадајза (УЦ82Б и Ибадан локални). Висина биљке, обим стабљике, број листова, грана сакупљени су у интервалу од 2 недеље, док су у зрелости мерени број плодова, тежина плода (кг/һа) и параметри приноса. Они су статистички анализирани коришћењем Генстат статистичког софтверског пакета и значајна средина су раздвојена коришћењем најмање значајне разлике (ЛСД) на нивоу значајности од 5%. Коришћени малч од пиљевине има низак садржај азота (0,60%) и умерени органски угљеник (38,6%). На принос парадајза значајно је утицао малч од пиљевине, али није било значајне разлике у сорти коришћеног парадајза. УЦ82Б (117,92 кг/һа) на 30т/һа СДМ парцели је имао највећи принос, затим Ибадан локални (103,93 кг/һа) на 30т/һа СДМ парцели са Ибадан локалним (61,94 кг/һа) најмање на контролној парцели. Парадајз са малчом од пиљевине од 30т/һа показао се најбољим у овој студији и стога се препоручује фармерима у области истраживања да максимизирају производњу парадајза.