engleski - Simi', Divna; Janković, Snežana; Popović, Vera; Ikanović, Jela; Stanković, Sladjan; Rakić, Sveto; Stevanović, Petar (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Cilj ove studije bio je da se utvrdi sadržaj azota i fosfora u zemljištu Srbije, na teritoriji koju svojim radom pokrivaju Poljoprivredne savetodavne i stručne službe centralne Srbije (PSSS). Studija obuhvata podatke o sadržaju azota i fosfora u obradivom poljoprivrednom zemljištu na bazi sprovedenih analiza kontrole plodnosti zemljišta u 2020. godini koje su sprovele PSSS. Kontrola plodnosti urađena je uz digitalnu evidenciju uzorkovanja i softversku platformu za date savete o upotrebi đubriva i primeni drugih mera za očuvanje kvaliteta zemljišta. Hemijska analiza uzetih uzoraka urađena je u akreditovanim laboratorijama. Sadržaj azota (N) određivan je metodom po Kotzman-u računskim putem iz humusa, na uzorku od 30.957 parcela sa površinom od 19.629,24 ha. Sadržaj fosfora (P2O5) određivan je po metodi Engenra i Riehma, na uzorku od 28.944 parcela sa površinom od 18.459,96 ha. Dobijeni rezultati pokazali su da je na 64,59% ispitivanih površina odnosno na 12.678,81 ha utvrđen dobar nivo obezbeđenosti azota i to od 0,2-0,1%. Na oko 27,68% ispitivanih površina odnosno na 5.108,92 ha utvrđen je vrlo visok nivo obezbeđenosti fosforom i to od 40,01-50,00 mg/100g zemljišta. Dobijeni rezultati doprinose razvoju strategija primene hemikalija i održivosti životne sredine bez toksičnosti odnosno pravičnom, zdravom i ekološki prihvatljivom sistemu proizvodnje hrane.