ХЕТЕРОТИЧНИ ОБРАЗЦИ У ЗЕМЕЊУ УПИЦЕ (БРАССИЦА НАПУС Л.): УКРШЋЕЊА ГЕНОТИПА ПРОЛЕЋНОГ И ЗИМСКОГ ТИПА - Rameeh, Valiollah (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
адекватне генетске разноврсности унутар генофонда. Познато је да је озима репица генетски различита од јаре репице и стога се може користити за проширење генетичке разноврсности у потомству које је дало методом укрштања. Линија×тестерска анализа два тестера пролећног типа и шест линија озимих сорти уљане репице коришћена су за процену хетеротичних образаца фенолошких особина, висине биљке и приноса семена. Значајни средњи квадрати родитеља наспрам укрштања су открили значајан хетерозис за све особине. Линија×тестер средњи квадрат који указује на неадитивне генетске ефекте био је значајан само за висину биљке и принос семена. Високе процене херитабилности у ужем смислу за фенолошке особине указују на примарни значај адитивних генетских ефеката, а самим тим и на ефикасност селекције за побољшање ових особина. Због значајних и позитивних ефеката хетерозиса на експресију фенолошких особина и висине биљке у односу на родитеље зимнице, закључено је да су потомци Ф1 били ранозрели и краћи од зимских родитеља. Ф1 потомци су такође били рано цветајући, рано зрели и виши од родитеља пролећног типа. Значајна позитивна хетерозиса укрштања за принос семена у односу на пролећне и зимске родитеље откривена је код 75 и 42 процента потомака Ф1, респективно, што указује на већи потенцијал приноса Ф1 хибрида од родитеља пролећног и зимског типа.