KAKO SRPSKI PROIZVOĐAČI RAKIJA OCENJUJU KVALITET I TRŽIŠNU POZICIJU SVOJIH PIĆA - Adžić, Slobodan (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Cilj ovog istraživanja je da pruži odgovore na pitanja kako srpski destileri ocenjuju kvalitet svojih proizvoda i kakve su šanse srpskih destilera na tržištu. Autori takođe nameravaju da odrede broj tržišnih segmenata za rakiju, srpsko nacionalni alkoholno piće. Kao prvo poznato istraživanje o destilerima i ekonomiji proizvodnje rakije u Srbiji, istraživanje je eksploratornog tipa. Kvantitativno istraživanje profesionalnih i hobi destilera rakije (N = 104) sprovedeno je onlajn u oktobru 2021. Destileri rakije veoma visoko ocenjuju kvalitet svojih rakija, dok obrnuto, svoju situaciju na tržištu ocenjenjuju relativno nisko. Oni su puni entuzijazma u vezi sa svojim budućim tržišnim izgledima, ali sa trenutnim pristupima poslovanju i zastarelim pristupima proizvodnji, njihova budućnost nije izvesna. Otkriveno je da tržište rakije u Srbiji ima tri segmenta u odnosu na cenu. Autori zaključuju da na tržištu nema mesta za proizvođače rakije koji žele da ponude rakiju koja je preskupa i nadasve sumnjivog kvaliteta. Nalazi istraživanja biće od koristi kako destilerima, tako i kreatorima poljoprivredne politike zbog očigledne potrebe uspostavljanja strožijih standarda u cilju obezbeđivanja višeg kvaliteta rakija.