KORISNI EFEKTI SILIKONSKIH ĐUBRIVA NA POKAZATELJE KLIJANOSTI ZEMENA, BIOMASE I PRINOSA ZRNA JEČMA, SOJE I KUKURUZA - Revtie-Uvarova, Alina; Miroshnychenko , Mykola; Hladkikh , Yevheniia; Siabryk , Olesia; Voitovych , Olena (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
Osnovna svrha studije bila je određivanje optimalnih doza i metoda primene silicijumskih đubriva pod ječmom, kukuruzom i sojom u zemljišno-klimatskim uslovima Ukrajine. Izveden je niz laboratorijskih eksperimenata, terenski eksperiment i statističko-analitička obrada podataka. Eksperiment sa malim parcelama sproveden je pod uslovom dugotrajnog istraživačkog terenskog ispitivanja na černozemu podzolićem NNC „Institut za istraživanje zemljišta i agrohemije imena O.N. Sokolovskog“ (Harkovska oblast, Šumsko-step Ukrajine). Laboratorijski ogledi su postavljeni u Petrijevim posudama uz upotrebu preparata različite koncentracije (0.5%, 0.75% i 1.0%) kalijum silikata za njihovu procenu indikatora klijavosti semena ječma i kukuruza. Dokazano je značajno stimulativno dejstvo kalijum silikata na klijavost semena ječma i kukuruza; utvrđena je optimalna koncentracija rastvora za predsetveno tretiranje semena. Utvrđena je bliska pozitivna korelacija između količine primene SiO2 i prinosa proučavanih useva (P<0,01; R=0,7479-0,8682). Utvrđeni su optimalni nivoi predsetvenog unošenja SiO2 u zemljište za postizanje maksimalnih prinosa na černozemu podzolistim. Za svaki od proučavanih useva utvrđeni su najoptimalniji načini primene silicijumskih đubriva koji će poboljšati otpornost biljaka na abiotičke stresove i poboljšati njihovu silicijumsku ishranu na zemljištima černozema.