PRIMENA NATRIJUM SELENITA U UZGOJU BELE LUPINE (LUPINUS ALBUS L.) - Seregina, Inga; Belopukhov, Sergey; Vigilyansky, Yuri; Verkhoturov, Vasilij (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2023)
U terenskim istraživanjima proučavan je uticaj različitih metoda primene natrijum selenita na nutritivnu vrednost bele vučice sorte Dega. Najveći efekat na sadržaj sirovog proteina postignut je prskanjem vegetativnih biljaka pre početka faze cvetanja. U ovoj varijanti dobijeno je zrno klase 1 uz ispunjavanje ostalih zahteva standarda kvaliteta hrane Lupin. Upotreba selena doprinela je povećanju sakupljanja sirovih proteina sa žetvom nadzemne mase biljaka zbog stimulacije procesa azota u biljkama i njegove preraspodele iz vegetativnih organa u generativne organe i podstiče sintezu proteinskih jedinjenja u zrno lupina.