BAZIČNE KARAKTERISTIKE POTROŠAČA ORGANSKE HRANE: Učestalost kupovine organske hrane - Mitić, Vladimir (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Glavni cilj ovog istraživanja je utvrđivanje učestalosti kupovine organske hrane generalno, kao i osnovnih demografskih karakteristika tipičnih kupaca organske hrane. Uzorak čini 571 ispitanik različitog pola, uzrasta, obrazovanja, mesta stanovanja, materijalnog i bračnog statusa. Istraživanje je sprovedeno online, putem Google upitnika, posebno kreiranog za potrebe ovog i srodnih istraživanja, čija se pouzdanost pokazala adekvatnom u prethodnim istraživanjima. Za obradu podataka korišćen je program SPSS. Zbog asimetrične raspodele rezultata na registrovanim varijablama, primenjene su neparametrijske tehnike. Uz deskriptivnu statistiku, za određivanje statističke značajnosti razlika dobijenih u skorovima između grupa ispitanika korišćeni su: Man Witney U test i Kruskal-Wallisova jednosmerna analiza varijanse. Dobijeni rezultati pokazali su da je učestalost kupovine organske hrane u Srbiji i dalje veoma niska. Tipični kupci organske hrane uglavnom su žene, starijeg uzrasta, višeg nivoa obrazovanja i većih prihoda. Obično žive u urbanim sredinama, u velikim gradovima, dok bračni status nema uticaja na njihovu odluku pri kupovini organske hrane i proizvoda