Оптимизација анализе боје микроталасног сушеног парадајза применом Тагуцхи технике: Анализа боје микроталасног сушеног парадајза - Hussein, Jelili; Оке, Моруф Оланревају; Адеиању, Јамес Абиодун; Абиона, Олусеие Оладапо (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Промене боје сушеног парадајза утичу на њихову прихватљивост. Истражено је дигитално сликање са софтвером Пхотосхоп и оптимизација Тагуцхи техником како би се одредила боја површине микроталасно осушених кришки парадајза. Узорак парадајза је претходно обрађен бланширањем воде (ВБ), аскорбинском киселином (АА) и натријум метабисулфитом (СБ). Исеците на 4 мм, 6 мм и 8 мм дебљине и сушите на микроталасној снази 90В, 180В и 360В према Тагуцхијевом експерименталном дизајну. Одређене су карактеристике боје (Л*, а*, б*, промена боје, индекс смеђе боје, нијанса и хрома) осушених кришки парадајза. Вредности Л*, а*и б*свежег парадајза биле су 56,73, 44,51 и 38,38. Оптимални услови обраде за карактеристике боје значајно су варирали (п <0,05). Предтретман је главни значајни параметар обраде који контролише вредности Л*, б*, ΔЕ, БИ и нијансе. У исто време, дебљина реза је имала значајан утицај на а*, однос а*/б*и вредности хрома.