Повезивање перцепције фармера о климатским променама и варијабилности са историјским климатским подацима у Окпујеу, југоисточна Нигерија Povezivanje percepcije farmera o klimatskim promenama i varijabilnosti sa istorijskim klimatskim podacima u Okpujeu, j - Ezeh, Jane Onyinyechi; Madukwe, Edith Uzoma; Ezeh, Christopher (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Перцепција фармера о климатским променама (ЦЦ) и варијабилности у Окпују је процењена и упоређена са историјским анализама климатских података. Пољопривредници уочавају појаву промене која утиче на њихове фармске активности. Међутим, недостају им научна сазнања о променама које утичу на њихове агробизнисе. Стога су неки одговорили да не знају узрок промене, док други то приписују Божјој освети. Перцепција пораста температуре и одлагања почетка кишне сезоне поткрепљени су анализом климатских података. Анализа тренда показује да температура значајно расте, док падавине имају опадајући тренд. Док температура расте брзином од 0,14 ОЦ по деценији, количина падавина се смањује брзином од 8,5 мм по деценији. Почетак кишне сезоне тежи ка каснијим датумима и раном престанку. Међутим, анализа тренда података о падавинама није подржала перцепцију повећања количине падавина у овој области. Разлика може бити последица велике варијабилности падавина у простору и времену. У последње време све је више падавина, што би могло представљати потешкоћу за људско памћење, јер се ближи догађаји памте лакше од удаљених догађаја и стога се могу открити научним приступом. Без обзира на то, пошто перцепција обликује адаптацију, перцепције и искуства урођеника треба да буду део интервентних мера и политика за прилагођавање ЦЦ да би се добило веће учешће и шире прихватање. Дакле, перцепције фармера пружају виталне информације, али би биле поузданије ако би се интегрисале са анализом научних података за политике и доносиоце одлука у ЦЦ науци, што имплицира да ниједан од њих не треба да буде потиснут већ интегрисан. Percepcija farmera o klimatskim promenama (CC) i varijabilnosti u Okpuju je procenjena i upoređena sa istorijskim analizama klimatskih podataka. Poljoprivrednici uočavaju pojavu promene koja utiče na njihove farmske aktivnosti. Međutim, nedostaju im naučna saznanja o promenama koje utiču na njihove agrobiznise. Stoga su neki odgovorili da ne znaju uzrok promene, dok drugi to pripisuju Božjoj osveti. Percepcija porasta temperature i odlaganja početka kišne sezone potkrepljeni su analizom klimatskih podataka. Analiza trenda pokazuje da temperatura značajno raste, dok padavine imaju opadajući trend. Dok temperatura raste brzinom od 0,14 OC po deceniji, količina padavina se smanjuje brzinom od 8,5 mm po deceniji. Početak kišne sezone teži ka kasnijim datumima i ranom prestanku. Međutim, analiza trenda podataka o padavinama nije podržala percepciju povećanja količine padavina u ovoj oblasti. Razlika može biti posledica velike varijabilnosti padavina u prostoru i vremenu. U poslednje vreme sve je više padavina, što bi moglo predstavljati poteškoću za ljudsko pamćenje, jer se bliži događaji pamte lakše od udaljenih događaja i stoga se mogu otkriti naučnim pristupom. Bez obzira na to, pošto percepcija oblikuje adaptaciju, percepcije i iskustva urođenika treba da budu deo interventnih mera i politika za prilagođavanje CC da bi se dobilo veće učešće i šire prihvatanje. Dakle, percepcije farmera pružaju vitalne informacije, ali bi bile pouzdanije ako bi se integrisale sa analizom naučnih podataka za politike i donosioce odluka u CC nauci, što implicira da nijedan od njih ne treba da bude potisnut već integrisan.