РАСТ И Хранљиве саднице садница жутог пасиона (ПАССИФЛОРА ЕДУЛИС ВАР. ФЛАВИЦАРПА) Саднице као одговор на примену органског ђубрива под тропским условима: Раст страственог воћа - JOSEPH-ADEKUNLE, Tunrayo Tinuoye; FAGBAYIDE, Julius Akinyemi; OLUBODE, Olusegun Olufemi (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2022)
Пассионфруит је цењен због интензивног укуса сока који се користи као укус у мешавинама воћних сокова. Иако је узгој истакнут у многим тропским регионима, то је релативно нова култура на југозападу Нигерије, мада екологија погодује. Оснивање нових усева почива на испуњавању потреба за храњивим састојцима. Два експеримента су спроведена на Абеокути да би се проценила оптимална брзина сунчевог органског ђубрива (СОФ) потребна за раст садница. СОФ је примењен на 0, 0,5, 1,0, 1,5, 2,0 и 2,5 т / ха у експериментима организованим у потпуно случајном дизајну са три реплике. Примена СОФ побољшала је раст садница, али је изнад 2,0 т / ха резултирао депресивним растом. У експерименту 1, примена на 0,5 т / ха СОФ дала је највише вредности од 152,7 цм, 19 мм и 19,0 за дужину винове лозе, пречник винове лозе и број листова. У експерименту 2, број листова је био највећи са 1,0 т / ха, мада сличан 1,5 и 2,0 т / ха. Примена СОФ имала је значајан утицај на површину листа садница (ЛА) у оба експеримента, а највећи ЛА се догодио код садница третираних СОФ са 2,0 и 2,5 т / ха. Сува маса и унос фолијарних хранљивих састојака у оба експеримента значајно су утицали на примену СОФ. СОФ од 0,5 т / ха у експерименту 1 резултирао је већим уносом Н, али обрнути тренд био је у експерименту 2 са СОФ од 1,5-2,5 т / ха са већим уносом хранљивих састојака. Коначно, оптимална количина од 2,0 т / ха СОФ имала је позитивне ефекте на одговор садница.