EFEKTI MIKROČESTICA BAKRA NA RAST I PREŽIVLJAVANJE JUVENILNE DUŽIČASTE PASTRMKE (ONCORHYNCHUS MYKISS WAL.) - Savic, Nebojsa (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2021)
Tokom uzgoja juvenilne dužičaste pastrmke (Oncorhynchus mykiss) gubici mogu biti veoma visoki. U akvakulturi se primjenjuju različita sredstva, kao što je bakar, radi preventivnog djelovanja i sprečavanja pojave uzročnika bolesti (ekto parazita i dr). Cilj rada je bio da se utvrde efekti mikročestica bakra fiksiranih za podlogu na rast i preživljavanje juvenilne dužičaste pastrmke (Oncorhynchus mykiss) od proplivavanja do starosti od 5 mjeseci. Eksperiment je realizovan u Laboratoriji za akvakulturu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, tokom 142 dana u protočnim akvarijumima zapremine 65 l/akvarijum. Eksperiment je postavljen u dvije grupe (150 jedinki/grupi) sa tri ponavljanja (50 jedinki/ponavljanju), kontrolna grupa bez mikročestica bakra (K) i grupa sa mikročesticama bakra (Cu). Početna masa i totalna dužina tijela (prosjek±SD) dužičaste pastrmke u grupi K iznosila je 0,199±0,008 g i 2,876±0,036 cm, a u grupi Cu 0,197±0,009 g i 2,893±0,038 cm. Prosječna totalna dužina i masa tijela jedinki iz K i Cu grupe po kontrolama bile su slične (p > 0.05). Razlike između FCR, CF, SGR i TGC između grupe K i grupe Cu nisu bile statistički značajne (p>0.05). Preživljavanje juvenilne dužičaste pastrmke je bilo visoko i iznosilo je u grupi K 97.33% i 96.00% u grupi Cu, nije utvrđena statistički značajna razlika (p > 0.05). Rast i preživljavanje јувенилне дужичасте пастрмке u K i Cu grupi је sličan.