Uticaj dodataka prirodnih antioksidansa na performanse i kvalitet mesa pilećih pilića - Ishola, Hakeem; Jiya, Elisha Zhiri; Adama, J.Y; Alabi, Olushola John (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2020)
Studija je ispitivala uticaj dodatka prehrani antioksidansima na performanse i kvalitet mesa pilića brojlera. 300 dana stari Abhor acre brojleri su hranjeni početnom dijetom od 1-4 nedelje i dovršenom ishranom za poslednja 4 tjedna. Ptice su nasumično dodeljene tretmanima na bazi dodavanja antioksidanata u pijaćoj vodi sa 0,02% butilovanog hidroksianizola (BHA), obične vode (OV), 0,02% ekstrakta ljute slatke narančine kore (SOPE), 0,02% ekstrakta kore sjemenki (SHPE) i 0,02% limuna ekstrakti ljuštenja (LMPE) po litru vode u potpuno randomizovanom eksperimentalnom dizajnu. Unos hrane i povećanje telesne težine beležili su se svake nedelje. U svakom tretmanu odabrane su 3 ptice i zaklane radi određivanja kvaliteta mesa. Iako tretman (OV) ima najbolji unos hrane, koji se značajno razlikuje (P <0,05) od ostalih tretmana, to ne znači bolje povećanje telesne težine i efikasnost konverzije hrane. Tretmani BHA i LMPE imali su najbolje povećanje težine i efikasnost konverzije hrane na značajnom nivou (P <0,05). Postojale su značajne razlike (P <0,05) u vezi sa smicnom snagom (vršna sila i prinos) na dijetalnim antioksidansima hranjenim pticama. Senzorni parametri (ukus, aroma i opšta prihvatljivost) pokazuju značajne razlike (P <0,05) među tretmanima. Međutim, nije bilo značajnih razlika (P> 0,05) u izgledu i percepciji teksture među tretmanima. Najzad, značajne razlike (P <0,05) postoje među tretmanima o lakoći (L *) i crvenilu (a *) uzoraka mesa. Nije bilo značajnih razlika (P> 0,05) na žutosti (b *) među tretmanima. SOPE i SHPE mogu poslužiti kao zamena BHA za opštu percepciju prihvatljivosti za procenu kvaliteta mesa.