MEĐUREDNA KULTIVACIJA-AGROTEHNIČKA MERA ZA POVEĆANJE PRINOSA SOJE - Đukić, Vojin J; Miladinov, Zlatica; Dozet, Gordana; Balešević-Tubić, Svetlana; Miladinović, Jegor; Ranđelović, Predrag; Ćeran, Marina (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2019)
U cilju sagledavanja uticaja međuredne kultivacije na prinos semena soje postavljen je ogled na parceli Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli u periodu od 2015. do 2017. godine. U ogledu su bile zastupljene sorte soje selekcionisane u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu: Galina, Sava i Rubin. Osnovne parcele u ogledu bile su sa različitim brojem međurednih kultivacija: kontrola-bez međuredne kultivacije, jedna, dve i tri međuredne kultivacije useva soje. Podparcele su bile različite sorte soje. Prosečni prinos soje se povećava sa povećanjem broja prohoda međurednim kultivatorom u toku vegetacionog perioda soje. Sa jednom međurednom kultivacijom povećanje prinosa je iznosilo 5,33%, sa dve međuredne kultivacije 7,10%, a sa tri 7,33%. Rezultati su pokazali da je u godinama sa manjom količinom padavina, značaj međuredne kultivacije mnogo veći. Tako da se u 2017. godini povećanje kretalo od 10,33% do 13,62%, a u 2016. od 3,09% do 4,27%. Povećanje prinosa posledica je, između ostalog, smanjene evaporacije zemljišne vlage i sprečavanja poniranja vode u dublje slojeve. Ovo omogućava bolje čuvanje vode u zemljištu za kritičan letnji period, a takođe i povećava aktivnost mikroorganizama kao i intezivniju mineralizaciju organske materije, što u krajnoj meri utiče na povećanje prinosa. Ključne reči: soja, prinos, međuredna kultivacija, sorta