UTICAJ SIVE PROTIVGRADNE MREŽE NA KVALITET PLODA BOROVNICE (Vaccinium corymbosum L.) SORTE 'BLUECROP' - Milivojević, Jasminka M.; Radivojević, Dragan D.; Ruml, Mirjana M.; Urošević, Suzana S.; Dragišić Maksimović, Jelena J (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
U ovom radu su ispitivani efekti izmenjene mikroklime pod sivom protivgradnom mrežom (PGM) na fizičke osobine ploda (masa ploda, indeks oblika ploda i broj semenki u plodu) i nutritivnu vrednost (sadržaj rastvorljive suve materije – RSM, ukupnih kiselina i ukupnih fenola, kao i ukupni antioksidativni kapacitet ploda) sorte borovnice ‘Bluecrop’ (Vaccinium corymbosum L.). Ispitivanja su izvedena u periodu 2013–2014. godina, u zasadu borovnice koji se nalazi u blizini Mladenovca. Zasad je podignut u proleće 2011. godine sa trogodišnjim sadnicama i gustinom sadnje od 3.300 žbunova po ha. Primenjena je siva PGM (SILVERLUX ®, Helios Group, Lurano, Italy), težine 48 g/m2, sa veličinom otvora 2,8 x 8 mm. Tokom perioda ispitivanja, intenzitet svetlosti je meren jedanput nedeljno u 12 h korišćenjem luks metra ’Peak teck’ PT-5025 (Germany). Temperatura i relativna vlažnost vazduha su merene data loger uređajem (DT-171, Shenzhen Flus Technology Co., Ltd, China) na svaka 2 h pod PGM i na otvorenom polju (kontrolni tretman) od početka cvetanja do kraja zrenja borovnice u obe ispitivane godine. Intenzitet svetlosti pod PGM je bio u proseku smanjen za 5-20% u obe eksperimentalne godine. Dnevne maksimalne temperature bile su za 2,4oC niže pod PGM uslovljavajući za 4% višu minimalnu dnevnu relativnu vlažnost vazduha u poređenju sa otvorenim poljem. Značajno veća prosečna vrednost mase ploda kod ispitivane sorte borovnice registrovana je pod PGM u poređenju sa otvorenim poljem, i kretala se od 1,93 g (2013) do 1,86 g (2014). Sadržaj RSM se nije značajno razlikovao između tretmana u 2014. godini, dok je u 2013. godini značajno povećanje registrovano u plodovima koji su ubrani pod PGM (12,8%) u poređenju sa otvorenim poljem. Prosečna vrednost sadržaja ukupnih kiselina je bila veća pod PGM u 2014. godini (0,57%), dok je u 2013. godini značajno veći sadržaj pronađen u plodovima ubranim na otvorenom polju (0,87%). PGM je ispoljila pozitivan efekat na sadržaj ukupnih fenola (7,12 mg GA/g sv.m.pl.), međutim skoro dva puta viša vrednost je bila registrovana u 2013. godini. Slično sadržaju ukupnih fenola, ukupni antioksidativni kapacitet ploda je bio za 2,5 puta veći u 2013. godini, bez značajnog uticaja PGM u obe ispitivane godine.