RODNOST SREDNJE KASNIH I KASNIH SORTI KAJSIJE U BEOGRADSKOM PODRUČJU - Milatović, Dragan P; Đurović, Dejan B; Zec, Gordan N (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
Karakteristike rodnosti i rasta (prinos po stablu, površina poprečnog preseka debla, efikasnost prinosa i masa ploda) proučavane su kod 40 sorti kajsije srednje kasnog i kasnog vremena zrenja u Beogradskom području u periodu od šest godina (2009 – 2014). Kao kontrola za poređenje je uzeta sorta Mađarska najbolja. Period ispitivanja je podeljen na početnu rodnost (starost stabala tri i četiri godine) i punu rodnost (starost stabala od pet do osam godina). Utvrđene su značajne razlike u prinosu, kako između proučavanih sorti, tako i između godina ispitivanja. Prosečan prinos u periodu početne rodnosti se kretao od od 0,4 do 6,4 kg po stablu, a u periodu pune rodnosti od 4,3 do 18,4 kg po stablu. U odnosu na kontrolnu sortu, statistički značajno viši prinos u punoj rodnosti je dobijen kod 17 sorti. Nepovoljne vremenske prilike uticale su na značajno smanjenje prinosa u dve od šest godina proučavanja. Kumulativni koeficijent rodnosti je varirao od 0,10 do 0,85 kg/cm2 i kod 21 sorte je bio značajno veći u odnosu na kontrolu. Masa ploda je bila u rasponu od 26,6 do 81,1 g. U odnosu na kontrolu, 11 sorti je imalo značajno veću, a 13 sorti značajno manju masu ploda. Na osnovu visoke rodnosti i velike krupnoće ploda, za gajenje u beogradskom području se mogu preporučiti introdukovane sorte Roksana, Mari de Čenad, Cegledi aranji i Silverkot, kao i domaće sorte Novosadska rodna, NS-4 i NS-6.