SADRŽAJ MAGNEZIJUMA U ZEMLJIŠTU I KRMIVU U ZAVISNOSTI OD TIPA ZEMLJIŠTA I KRMNOG USEVA - Jakšić, Snežana P; Vučković, Savo; Vasin, Jovica; Ninkov, Jordana; Dozet, Gordana; Živanov, Milorad; Banjac, Dušana (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
Cilj rada je da prikaže uticaj tipa zemljišta i krmnog useva na sadržaj magnezijuma u zemljištu i krmnim biljkama, kao i obezbeđenost krmiva magnezijumom sa aspekta prevencije bolesti „tetanije“ kod životinja. Ispitivanja su izvedena na poljoprivrednim površinama černozema i humogleja, na kojima su zasnovane proizvodnje lucerke i crvene deteline. Za određivanje sadržaja Mg u biljnom materijalu, kao i ukupnog sadržaja u zemljištu primenjena je digestija uzoraka u zatvorenom mikrotalasnom sistemu pod visokim pritiskom na aparatu Milestone Ethos 1 i determinacija na ICP-OES Vista Pro-Axial Varian. Prosečan ukupan sadržaj Mg u zemljištu ispitivanih lokaliteta iznosio je 0,64%. Ukupan sadržaj Mg u černozmu je bio viši u odnosu na humoglej. Sadržaj ukupnog Mg je rastao sa dubinom zemljišta. Konstatovana je značajna pozitivna korelaciona veza između ukupnog sadržaja Mg u zemljištu i pH vrednosti zemljišta, kao i sadržaja CaCO3. Prosečna vrednost sadržaja Mg u ispitivanim krmnim usevima iznosila je 0,28%. Viši sadržaj Mg u suvoj materiji biljaka je konstatovan na humogleju. Crvena detelina je, u proseku, imala značajno veći sadržaj Mg. Sa aspekta obezbeđenosti biljaka magnezijumom, može se smatrati da ne postoji potencijalna opasnost od pojave bolesti „tetanije“ kod životinja, jer je odnos K/(Ca+Mg) ispod 2,2, a sadržaj K i Mg u suvoj materiji biljaka izvan kritičnih vrednosti.