UTICAJ PODLOGA NA RAST, RODNOST I KVALITET PLODA SORTE ŠLJIVE ČAČANSKA RANA - Milatović, Dragan P; Radović, Mirjana M.; Zec, Gordan N.; Boškov, Đorđe D. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2019)
U radu je ispitivan uticaj tri vegetativne podloge (Pixy, Fereley i St. Julien A) u poređenju sa sejancima džanarike (kontrola) na rast, rodnost i kvalitet ploda sorte šljive Čačanska rana. Istraživanje je obavljeno na području beogradskog Podunavlja u periodu od šest godina (2013–2018). U odnosu na kontrolu, sve tri vegetativne podloge su ispoljile značajan uticaj na smanjenje bujnosti izražene preko površine poprečnog preseka debla. Najmanja bujnost je bila kod stabala na podlozi Pixy, zatim Fereley i St. Julien A. Na podlogama Fereley i St. Julien A dobijeno je značajno veće zametanje plodova, kao i prinos po stablu u odnosu na kontrolu. Na vegetativnim podlogama prinos po hektaru je bio veći za 72% do 93% u odnosu na džanariku. Najveći koeficijent rodnosti su imala stabla na podlozi Fereley, a za njom slede Pixy i St. Julien A. Značajno veća masa ploda u odnosu na kontrolu dobijena je kod stabala na podlozi Fereley. Podloge nisu ispoljile značajan uticaj na sadržaj rastvorljive suve materije i ukupnih kiselina u plodu. Na osnovu dobijenih rezultata, može se zaključiti da su sve tri vegetativne podloge dale bolje rezultate u odnosu na džanariku i mogu se preporučiti za podizanje intenzivnih zasada šljive sa većom gustinom sađenja. Najbolji rezultati u pogledu rodnosti i kvaliteta ploda dobijeni su kod podloge Fereley.