VITAMINA I PROVITAMIN PROFILE IZABRANIH POVRĆE AS POGOĐENIH SKLADIŠTENJA I SUŠENJA RAZLIČITE METODE - Ogunwole, Olugbenga Adeniran; Mosuro, Aderonke Olufunmilola (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2019)
Sažetak: Efekti sušenja metode na sastav vitamina i provitamin izabrane povrća tokom skladištenja pristupilo se u ovoj studiji. Telfaria occidentalis, Celosia argentea (zeleno), Vernonia amygdalina, Moringa oleifera, Launaea taraxacifolia, Curcubita maxima i Celosia argentea (crvena) bili podvrgnuti vazduh sušenja (AD), rerna sušenja (OD) i Zamrzni sušenja (FD). Eksperiment je bio je 3 x 7 faktorijel aranžman u potpunosti slučajnom dizajn. Suvo lišće su rezali i ispitana za vitamine (piridoksina, riboflavin, askorbidne kiselina i tokoferol) i provitamins ("Ukupni karotin" i "ergocalciferol"). Uzorci bili uskladišteni u neprozirno nepropusna kontejnera nakon sušenja i ispitana periodično na nedelja 0, 3, 6, 9, 12, 15 i 18 prostora za skladištenje. Vazduh je sušeni uzoraka imali što je znatno više (P < 0,05) ukupno karotin (1177.49 µg / 100g), piridoksina (0.59 mg / 100g), riboflavin (0.46 mg / 100g), askorbidne kiseline (39.11 mg / 100g), ergocalciferol (46.55 µg / 100g) i tokoferol (57.52 µg / 100g), u poređenju sa uzorcima sušeni pomoću drugih metoda. List tip efekta rezultirala Moringa oleifera sa znatno veća (P < 0,05) ukupno karotin (1079.48 µg / 100g), riboflavin (0.41 mg / 100g), ergocalciferol (46.40 µg / 100g) i α-tokoferol (58.45 µg / 100g) dok je Cucurbita maxima, imala je znatno veća (P < 0,05) piridoksina (0.73 mg/100 g). Efekti interakcije sušenja metoda i list tip bio značajan (P < 0,05) na vitamina i provitamin kompozicije od uzoraka.