ANALIZA SADRŽAJA MAKRO- I MIKROELEMENATA U VODI ZA PIĆE IZ VODOVODNE MREŽE GRADA POŽAREVCA - Rajković, Miloš Budimir (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2018)
Predmet ispitivanja bila je voda za piće iz vodovodne mreže Grada Požarevca, sa aspekta fizičko-hemijske i mikrobiološke ispravnosti i prisustva makro- i mikroelemenata. Ispitivanja su ukazala na povećanu koncentraciju Ca u vodi za piće kao posledica položaja Požarevca na sedimentu rečne terase akumulativnog karaktera t1, koja je pretežno sagrađena od kvarcita. Kao posledica povećane koncentracije Ca, voda iz vodovodne mreže je alkalnog karaktera („kalcijumova”, „biokarbonatna voda”) i veoma tvrda. Osim Ca, K i Al prevazilaze maksimalno dozvoljene koncentracije, dok se Pb i Cd nalaze na samoj granici. Proračunati podaci pokazuju rizik od unošenja elemenata koji se u vodi iz vodovodne mreže Grada Požarevca nalaze u vrednosti višoj od dozvoljene pravilnikom, ni za jedan metal ne postoji kratkoročni zdravstveni rizik po zdravlje ljudi. Analiza podataka o dugoročnom zdravstvenom riziku ukazuje da jedina realna opasnost postoji od prisustva Cd u vodi za piće. Rizik od pojave kancera prisutan je kod 202 stanovnika od 1000 stanovnika koji koriste ovu vodu za piće.