FENOLOŠKE OSOBINE, RODNOST I KVALITET PLODA SORTI ŠLJIVE SREDNJE POZNOG VREMENA ZRENJA NA PODRUČJU BEOGRADA - Milatović, Dragan P; Đurović, Dejan B; Zec, Gordan N; Boškov, Đorđe D (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2018)
U periodu od pet godina (2013-2017) na području Beograda proučavane su fenološke osobine, rodnost i kvalitet ploda 14 sorti šljive srednje poznog vremena zrenja. Kao standard za poređenje je uzeta sorta Čačanska rodna. Cvetanje ispitivanih sorti je bilo u prvoj polovini aprila, a zrenje plodova u prvoj polovini avgusta. Prosečan prinos po stablu je bio najniži kod sorte Nevena (1,6 kg), a najviši kod sorte Mildora (22,5 kg). Statistički značajno niži prinos u odnosu na kontrolu imalo je sedam sorti. Najmanja bujnost je utvrđena kod standard sorte (Čačanska rodna), a najveća kod sorte Milka. Prosečna masa ploda je varirala od 19,5 g kod sorte Nevena do 50,5 g kod sorte Valor. U poređenju sa kontrolom, masa ploda je bila statistički značajno veća kod pet sorti. Sve ispitivane sorte su male visok sadržaj rastvorljive suve materije (iznad 17%), dok je kod sorti Mildora i Valor on bio značajno viši u odnosu na kontrolu. Na osnovu dobijenih rezultata, za gajenje na području Beograda se mogu preporučiti sledeće sorte: Valor i Čačanska najbolja kao pretežno stone sorte, Jojo i Vengerka krupna slatka kao sorte kombinovanih svojstava, i Mildora kao sorta za preradu.