FLORISTIČKI SASTAV KOROVA, MORFOLOŠKE I PRODUKTIVNE OSOBINE GENOTIPOVA RAZLIČITIH ALTERNATIVNIH VRSTA PŠENICE U ORGANSKOJ PROIZVODNJI - Roljević Nikolić, Svetlana M; Kovačević, Dušan Đ; Dolijanović, Željko K (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
Cilj rada jeste ocena florističkog sastava korova, proučavanje osobina različitih genotipova alternativnih vrsta pšenice (visina stabla, dužina poslednje internodije, dužina klasa, masa hiljadu zrna, prinos zrna) i odnosa između ispitivanih osobina i mase korova u sistemu organske proizvodnje. Ispitivanje je realizovano prema planu slučajnog blok sistema u četiri ponavlјanja, u dvogodišnjem periodu (2009/10-2010/11). Ispitivana je po jedna sorta tvrde pšenice Triticum durum (Dolap), kompaktum pšenice Triticim compactum (Bambi) i krupnika Triticum spelta (Nirvana). U okviru tretmana za održavanje i povećanje biološke plodnosti zemlјišta ispitivane su dve varijante đubrenja: T1 - đubrenje samo mikrobiološkim đubrivom u prihranjivanju (5,0 l ha-1); T2 - đubrenje biohumusom (3,0 t ha-1) i mikrobiološkim đubrivom u prihranjivanju (5,0 l ha-1); T0 - kontrola – bez primene đubriva. Rezultati su pokazali da genotip i tretman, kao ispitivani faktori, veoma značajno utiču na suvu masu korva, visinu stabla, dužinu poslednje internodije i klasa, kao i na prinos zrna proučavanih genotipova, dok je uticaj njihove interakcije slabiji. U uslovima niskih ulaganja između visine stabla i suve mase korova konstatovana je veoma značajna negativna korelacija (r = - 0,58), kao i značajna negativna korelacija između mase korova i visine prinosa zrna (r = - 0,44). Dobijeni rezultati ukazuju da pravilan odabir genotipa, uz primenu đubriva, može da ima značajan uticaj na zakorovljenost i uspostavljanje stabilne proizvodnje u organskoj poljoprivredi.