KARAKTERISTIKE RASTA I RODNOSTI SORTI JAPANSKE ŠLJIVE - Milatović, Dragan P; Đurović, Dejan B; Zec, Gordan N (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
U periodu od tri godine (2013–2015) kod deset sorti japanske šljive na području Beograda proučavane su karakteristike rasta i rodnosti: inicijalno i finalno zametanje plodova, prinos po stablu, površina poprečnog preseka debla, koeficijent rodnosti i masa ploda. Inicijalno zametanje plodova je variralo u rasponu 5,6-44,4%, a finalno zametanje 2,6-23,36%. Visok prinos po stablu (preko 10 kg) imale su sorte Obilnaja i Morettini 355, dok su nizak prinos (ispod 5 kg) imale sorte Strival, Black Amber, Early Angeleno i Autumn Giant. Najmanju bujnost je imala sorta Golden Plum, a najveću Strival. Većina sorti je imala krupan ili vrlo krupan plod (preko 50 g). Prinos je bio u jakoj pozitivnoj korelaciji sa inicijalnim i finalnim zametanjem plodova (r=0,84**; r=0,92**). Masa ploda je bila u srednje jakoj negativnoj korelaciji sa inicijalnim i finalnim zametanjem plodova (r=-0,67*; r=-0,63*).