POGODNOST RAZLIČITIH PRAJMERA ZA SPECIFIČNU MOLEKULARNU DETEKCIJU Monilinia spp. - Duduk, Nataša; Vasić, Miljan; Vučkovic, Nina; Žebeljan, Aleksandra; Vico, Ivana (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
Rezime: Monilinia spp. su ekonomski značajni patogeni jabučastih i koštičavih vrsta voćaka. U Srbiji su prisutne četiri vrste ovog roda M. fructigena, M. laxa, M. fructicola i Monilia polystroma. Detekcija i identifikacija vrsta roda Monilinia je složena, tako da je cilj ovog rada bio da se ispita i standardizuje brza i efikasna metoda molekularne detekcije korišćenjem različitih prajmera u PCR metodi i da se utvrdi njihova specifičnost i mogućnost korišćenja u identifikaciji Monilinia spp. U radu su korišćeni izolati M. fructigena, M. laxa, M. fructicola i M. polystroma poreklom iz plodova jabuke prikupljenih u Srbiji, kao i referentni izolati iz Italije i Japana. Primenom PCR metode specifična molekularna detekcija M. laxa postignuta je korišćenjem ITS1Mlx/ITS4Mlx i Ml-Mfg-F2/Ml-Mfc-R1 prajmera, a vrste M. fructicola korišćenjem ITS1Mfcl/ITS4Mfcl i Mfc-F1/Mfc-R1 prajmera. Prajmeri ITS1Mfgn/ITS4Mfgn i ITS1/Mfg-R2, koji su u literaturi opisani kao specifični za M. fructigena, su pored izolata M. fructigena amplifikovali i izolate M. polystroma. Za razdvajanje ove dve vrste, kao i za razlikovanje sve četiri ispitivane Monilinia vrste najpogodniji su uzvodni prajmer MO368-5 u kombinaciji sa nizvodnim prajmerima MO368-8R, Laxa-R2 i MO368-10R u direktnoj ili Multiplex PCR metodi.