ANALIZA VISINE I STRUKTURE INVESTICIONIH ULAGANJA U OVČARSKE I KOZARSKE FARME U EVROPSKOJ UNIJI I REPUBLICI SRBIJI - Nastić, Lana M.; Radivojević, Dušan Ž.; Ivanovic, Sanjin M. (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2017)
Ovčarska i kozarska proizvodnja razlikuje se od ostalih važnih vrsta stočarske proizvodnje (govedarstva, svinjarstva, živinarstva) po tome što je ona najčešće ekstenzivna, odnosno zahteva relativno nizak nivo ulaganja u objekte, opremu i ostala osnovna sredstva. Cilj rada je da se sagledaju karakteristike investicionih ulaganja u ovčarsku i kozarsku proizvodnju u Evropskoj uniji i uporede sa sličnim ulaganjima u Republici Srbiji. Da bi se sagledalo stanje u EU prvenstveno će se koristiti podaci iz odgovarajuće FADN baze podataka, kao i sektorske analize koje su provedene za područje EU. Sa druge strane, za sagledavanje potrebnih investicija u ovčarstvo i kozarstvo u Srbiji upotrebiće se raspoloživi tehnički i tehnološki podaci i odgovarajući literarni izvori. Izvršiće se i analiza troškova izgradnje objekata za ovčarsku i kozarsku proizvodnju, kao i proračun investicija u odgovarajuću neophodnu opremu. Uočena je potreba ukrupnjavanja ovčarskih i kozarskih farmi u Srbiji u cilju obezbeđenja odgovarajućeg životnog standarda za nosioce ovakvih gazdinstava.