UTICAJ TEMPERATURE NA KLIJAVOST POLENA I RAST POLENOVIH CEVČICA SORTI KRUŠKE - Radović, Aleksandar R; Nikolić, Dragan T; Milatović, Dragan P; Đurović, Dejan B (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2016)
U ovom radu ispitivan je uticaj tri različite temperature (8, 16 i 24°C) na klijavost polena i rast polenovih cevčica kod četiri sorte kruške: Rana Moretinijeva, Vilijamovka, Konferans i Fetelova. Temperatura je ispoljila značajan uticaj na klijavost polena. Najveća klijavost polena je utvrđena na temperaturi od 24°C (53,25%), nešto manja na 16°C (44,72%) a najmanja na 8°C (23,16%). Uticaj temperature je bio znatno više izražen na rast polenovih cevčica nego na klijavost polena. Dužina polenovih cevčica je za oko tri puta bila veća na temperaturama od 16 i 24°C u odnosu na 8°C. Temperatura od 8°C nije dovoljna za klijavost polena i rast polenovih cevčica kruške. Međutim, temperature od 16 i 24°C su optimalne za klijavost polena i rast polenovih cevčica. Ključne reči: Pyrus communis, temperatura, klijavost polena in vitro, dužina polenove cevčice.