OČEKIVANA GENETIČKA DOBIT ZA MASU HILJADU ZRNA I BROJ ZRNA PO KLASU HLEBNE PŠENICE I DURUM PŠENICE - Branković, Gordana Radivoje; Dodig, Dejan B; Knežević, Desimir S; Kandić, Vesna G; Pavlov, Jovan M (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2016)
Ciljevi ovog istraživanja su bili da se prouči varijabilnost, komponente varijanse, heritabilnost u širem smislu (h2) i očekivana genetička dobit za masu hiljadu zrna (MHZ) i broj zrna po klasu (BZK) za 15 genotipova hlebne pšenice i 15 genotipova durum pšenice. Poljski ogledi su izvedeni tokom 2010-2011 i 2011-2012 godine na tri lokaliteta: Rimski Šančevi, Zemun Polje i Padinska Skela. Rezultati istraživanja su pokazali da je genetička komponenta varijanse (σ2g) bila dominantna u fenotipskoj ekspresiji MHZ hlebne i durum pšenice i BZK hlebne pšenice. Komponenta fenotipske varijanse usled interakcije genotip × sredina (σ2ge) je bila 8,72 puta veća od σ2g za BZK durum pšenice i ukazala je na veću nestabilnost genotipova durum pšenice za ovu osobinu. h2 je bila veoma visoka (>90%) za MHZ i BZK hlebne pšenice, visoka za MHZ hlebne pšenice-87,3% i niska za BZK durum pšenice-39.5%. Uzimajući u obzir visoke ostvarene vrednosti za h2-96.4% i za očekivanu genetičku dobit izraženu u procentima od proseka (GAM)-19,3% za MHZ hlebne pšenice moguće je predvideti uspeh selekcije pri oplemenjivanju ove komponente prinosa. Uspeh selekcije se ne može predvideti za BZK durum pšenice zbog niskih dobijenih vrednosti za h2 i GAM od 39,5% i 2,8%.