The ECOLOGICAL AND BIOLOGICAL ROLE OF LIGHTING IN THE DEVELOPMENT AND SEASONAL DYNAMICS OF NORTHERN WHITE-CEDAR (Thuja occidentalis L.) NEEDLES AND ITS ORNAMENTAL FORMS IN LVIV - Kycheryavyj, Volodymyr P.; Henyk, Yaroslav; Kycheryavyj, Volodymyr S.; Popovych, Vasyl; Bosak, Pavlo (Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2025)
Для дослідження були обрані міські зелені насадження з простим і складним ритмом озеленення, де досліджено вплив освітленості на результати конкуренції між особинами за характером світлового потоку: від вершини до низу крони. і до відкритого простору. Виявлено диференціацію колоноподібних туй за густотою деревини та зроблено прогноз подальшого розвитку рослин, які відстають у рості та підлягають своєчасному видаленню з ряду, щоб не погіршити естетичний склад композиції. цілісність зелених стін. Підкреслено роль едафічних умов у конкуренції особин у рядковому садінні. З метою з’ясування ролі світла в конкуренції особин за його інтенсивність досліджено зв’язок між рівнем освітленості крони Th.o. « Fastigiata » влітку та восени та досліджували їх ріст. Вивчено роль освітлення у зміні забарвлення забарвлених сортів і місце в цьому процесі хлорофілів а і b, а також каротиноїдів. У затінених кронах Th.o. ’ Aureaspicata ’ і Th.o. ’ Aureovarigiata ’, золотистий колір змінився на світло-зелений через зменшення вмісту каротиноїдів. При цьому зимове коричнево-зелене забарвлення є наслідком підвищення концентрації каротиноїдів у клітинах. Розуміння статики і динаміки забарвлення декоративних форм кедра білого північного дає можливість підбирати сорти з найбільш декоративним забарвленням для різноманітних садово-паркових композицій.