Međuzavisnost između Beogradske berze i ekonomskog rasta Srbije - Stojkovic, Dragan Gradimir; Lojanica, Nemanja Milovan; Štimac, Milko Đuro (Industrija, 2019)
Cilj studije jeste empirijsko ispitivanje međusobne uslovljenosti razvoja Beogradske berze i ekonomskog rasta Srbije. U radu su korišćene kvartalne vrednosti tržišne kapitalizacije i ostvarenog prometa akcijama na Beogradskoj berzi i kvartalne vrednosti bruto domaćeg proizvoda Srbije u periodu 2003-2018. Prilikom ispitivanja dugoročne povezanosti varijabli, korišćen je Johansen (1991) test kointegracije, dok se u analizi kauzalnosti koristio Granger Causality Test. Rezultati dosadašnjih istraživanja su uglavnom pokazali da je razvoj tržišta kapitala od značaja za ekonomski rast, što implicira da likvidna berza može biti pouzdan indikator dugoročnog rasta ekonomske aktivnosti.
Keywords: Granger Causality Test||; ||Granger Causality Test; Economic Growth||; ||Ekonomski rast; Market Capitalization||; ||Tržišna kapitalizacija; Turnover of Shares||; ||Promet akcijama; Belgrade Stock Exchange||; ||Beogradska berza