Promena paradigme Mercator-a u Accelya preko Warburg Pincus – IT odeljenje u Emirate Group - Singh, Netra Pal (Industrija, 2019)
Emirate group, matična kompanija Emirate Airline, otvorila je zasebno odeljenje unutar grupe pod nazivom Mercator kako bi zadovoljila potrebe za informacionim tehnologijama (IT) kompanija iz Grupe. Mercator, IT odeljenje Emirate Group, je započelo sa usluživanjem drugih aviokompanija i ima više od 120 klijenata među aviokompanijama. Ovaj rad predstavlja događaje povezane sa stvaranjem Mercator-a i njegovim spajanjem/integracijom sa Accelya preko Warburg Pincus-a. U radu je predstavljena i kritična analiza modela/strategije rasta Mercator-a, poslovne strategije, strategije inovacije proizvoda, strategije poslovanja i celokupne strategije postojanja zasnovane na podacima s obzirom na preuzimanje Mercator-a, strateško partnerstvo i odluke rukovodstva na osnovu komercijalnih mogućnosti, inovacija proizvoda i usluga i prodaje obe jedinice, tj. poslovanja Mercator-a i Mercator Azije. U radu su takođe analizirane promene u poslovanju Mercator-a u okviru Emirate Group i pod Warburg Pincus-om kao Mercator i Accelya. Rad sadrži kratak uvod i istorijski pregled aviokompanije Emirate & i Mercator, cilj i metodologiju istraživanja, život Mercator-a, analizu njegovih aktivnosti, nakon čega slede završne napomene.
Keywords: Emirate Airline; DNATA; Cloud Technology; Internet of Things; Customer Knowledge Warehouse; Mercator; Warburg Pincus; Accelya.||; ||Emirate Airline; klaud tehnologija; internet stvari; skladište znanja kupaca; Accelya; Strategy||; ||strategija