Razvoj modela za ocenu kreditne sposobnosti prema karakteristikama nacionalnog tržišnog sistema - Ilić, Miloš; Saković, Dušan; Stanišić, Mile (Industrija, 2019)
Kako efikasno i efektivno plasirati kredit preduzećima, uz adekvatno povećanje stope povraćaja, i dalje predstavlja ključno pitanje svih kreditora u Republici Srbiji. Naime, domaći kreditori ili se koriste tradicionalnim metodama kreditne analize, koja zahteva velike troškove i spora je, ili primenjuju neke od svetski razvijenih modela za ocenu kreditne sposobnosti preduzeća, koje ipak nisu prilagođene karakteristikama i performansama domaćih preduzeća. Stručna i praktična stanovišta napominju da modeli za ocenu kreditne sposobnosti preduzeća kreirani za pojedinačno tržšte u znatnoj meri daju bolje rezultate od ostalih „standardizovanih modela“, te ovo predstavlja osnovnu pretpostavku i ovog istraživanja. Finansijski izveštaji domaćih preduzeća zajedno sa njihovim analitičkim pokazateljima u najboljoj meri prikazuju njihove karakteristike. Kao takvi, predstavljaju osnov za razvoj modela za ocenu kreditne sposobnosti preduzeća, što i predstavlja osnovni cilj istraživanja. Postavljena hipoteza rada je „Uvažavajući specifičnosti domaćih preduzeća moguće je razviti model za ocenu kreditne sposobnosti za Republiku Srbiju koji će biti efikasniji od opšte poznatih modela”. Rezultat istraživanja jeste model koji je moguće praktično primeniti a koji pri tome doprinosi povećanju efikasnosti prilikom donošenja odluka, i koji bi trebalo da prestavlja „conditio sine qua non” svakog kreditora u Srbiji.
Keywords: analytical indicators||; ||analitički pokazatelji; financial statements||; ||finansijski izveštaji; loan placement||; ||plasiranje kredita; Creditworthiness||; ||Kreditna sposobnost