Neki aspekti poslovanja srpske privrede u 2017. godini - Krstić, Saša; Fedajev, Aleksandra; Nikolić, Radmilo (Industrija, 2018)
Nakon perioda stagnacije uzrokovanog svetskom ekonomskom krizom, srpska privreda se transformisala u rastuću ekonomiju sa zadovoljavajućim nivoom cenovne i valutne stabilnosti. Kako bi se ovaj trend održao u budućnosti i obezbedilo dalje ubrzanje privredne aktivnosti potrebno je identifikovati ključne probleme sa kojima se susreću privredni subjekti u svakom segmentu privrede. U tom smislu, cilj ovog rada je da se identifikuju segmenti privrede sa najpovoljnijom i najlošijom ekonomijom poslovanja, kao i prednosti i ograničenja, svakog segmenta pojedinačno. Za sprovođenje ovakve komparativne analize primenjene su racio analiza i PROMETHEE i entropijska metoda. Rezultati istraživanja ukazali su da su najpovoljniju ekonomiju poslovanja imali srednji privredni subjekti, oni koji posluju u sektoru informisanje i komunikacije i u regionu Vojvodine, dok su najnepovoljniji ekonomsko-finansijski položaj imali mikro privredni subjekti, oni koji posluju u oblasti građevinarstva i regionu Kosovo i Metohija. Na osnovu dobijenih rezultata definisane su odgovarajuće preporuke i smernice za unapređenje poslovanja najlošije rangiranih segmenata privrede.
Keywords: business entities||; ||privredni subjekti; business economics||; ||ekonomija poslovanja; rational analysis||; ||racio analiza; PROMETHEE method||; ||PROMETHEE metoda; entropy method||; ||entropijska anliza