Uspeti u bioekonomiji - trenutni prikaz univerziteta u Srbiji - Mizdraković, Vule M; Kostić, Marija; Stanković, Jelena (Industrija, 2018)
Cilj ovog rada je da pruži uvid u nivo integracije koncepta bioekonomije u studijskim programima i modulima na univerzitetima u Republici Srbiji. Bioekonomija se zasniva na multidisciplinarnom pristupu, koji se sastoji od istraživanja, obrazovanja i inovacija. Proces uvođenja bioekonomije mora biti iniciran od strane Vlade države, koja dalje podstiče razvoj istraživačkih institucija, univerziteta i klastera, a potom ih integriše u postojeće i nove industrijske delatnosti. Stoga, srpski univerziteti treba da imaju ključnu ulogu u razvoju budućih stručnjaka. Istraživanje je sprovedeno kako bi se utvrdilo da li srpski univerziteti obrazuju studente na poljima relevantnim za koncept bioekonomije. Analizirani su svi akreditovani studijski programi u akademskoj 2017/2018. godini, na svim univerzitetima u Republici Srbiji. Istraživanjem je obuhvaćeno 17 univerziteta, 152 fakulteta, 481 studijski program, 705 modula i 43.360 predmeta. Moduli u okviru studijskih programa kategorisani su kao: studijski moduli posvećeni bioekonomiji, moduli koji nisu posvećeni bioekonomiji sa najmanje jednim predmetom iz oblasti bioekonomije i moduli koji u celosti nisu posvećeni bioekonomiji.  Istraživanje pokazuje da od ukupnog broja studijskih modula 43% uključuje jedan ili više predmeta posvećenih bioekonomiji. Učešće takvih predmeta u okviru modula kreće se od 1% do 21% i varira u zavisnosti od naučne oblasti.
Keywords: study programmes||; ||studijski programi; bio-based courses and modules||; ||moduli i predmeti posvećeni bioeknomiji; departments||; ||fakulteti; university curricula||; ||kurikulumi studijskih programa; bioeconomy||; ||bioekonomija