Uticaji na loše performanse prehrambene industrije Srbije - Nikolic, Ivan; Brankov, Tatjana (Industrija, 2018)
Cilj rada je razmatranje faktora koji generišu loše performanse srpskog agrobiznis sektora poslednjih godina. Pritom, specifični ciljevi analize bili su razmatranje trenda produktivnosti u sektoru agrobiznisa i ocena statističke značajnosti nekoliko bitnih determinanti poput nedovoljne domaće tražnje, niskog kvaliteta, sporih tehnoloških promena te neadekvatne državne podrške, uz predlog mera za prevazilaženje ovih izazova. Rezultati i metodologija koju smo koristili mogu se koristiti na više načina. Naglašavamo da panel analiza pruža okvir za lako tumačenje faktora koji određuju performanse agrobiznis sektora dok su istovremeno i dobra empirijska potvrda njihove statističke značajnosti. S druge strane, rezulati imaju implikacije za prehrambenu industriju i proces donošenja odluka, jer pružaju dokaz o trenutnom i projektovanom učinku prehrambene industrije.
Keywords: Statistics||; ||Statistika; Food||; ||Hrana