Determinante internacionalizacije: preduzetnici u ranim fazama poslovanja sa područja jugoistočne Evrope - Leković, Bojan; Amidžić, Renata; Milićević, Nikola (Industrija, 2018)
Istraživačko područje u ovome radu obuhvata determinante od uticaja na internacionalne poduhvate preduzetnika u ranim fazama poslovanja, nascentne preduzetnike i preduzetnike vlasnike, menadžere novih preduzeća. Istraživanje obuhvata sledeće determinanate: motivaciju preduzetnika, inovacione aktivnosti, upotrebu novih tehnologija i demografske faktore, pol i godine preduzetnika. Podaci za istraživanje su prikupljeni iz Global Entrepreneurship Monitor baze podataka, a uzorak sadrži podatke o preduzetnicima koji su otpočeli poslovanje na području jugoistočne Evrope. Metodologiju empirijskog istraživanja čini Probit regresijia i koncept marginalnog efekta. U skladu sa ciljem ovoga rada, razvijen je model determinanti od uticaja na internacionalizaciju preduzeća. Rezultati istraživanja pokazuju da su preduzetnici u ranim fazama poslovanja, koji se rukovode motivima finansijske prirode, više orjentisani na internacionalizaciju; za razliku od nužnih preduzetnika ili preduzetnika u ranim fazama poslovanja koji se rukovode motivima nezavisnosti. Takođe, preduzetnici u ranim fazama poslovanja koji primenjuju nove tehnologije i radikalne inovacije su više okrenuti ka inostranim tržištima i kupcima. Postoji značajan uticaj demografskih faktora, pola i godina preduzetnika na internacionalizaciju poslovanja. Analizom internacionalne aktivnosti preduzetnika, na nacionalnom nivou, utvrđene su i značajne razlike između zemalja jugoistočne Evrope.
Keywords: Innovation||; ||Inovacije; Southeast Europe||; ||Jugoistočna Evropa; Technologies||; ||Tehnologija; Motivation||; ||Motivacija; Internationalization||; ||Internacionalizacija; Entrepreneurship||; ||Preduzetništvo