Novi metod merenja autoriteta i odgovornosti u organizacijama: kvantitativni pristup - Jevtić, Miloš Vladimir; Jovanović, Milica Milorad; Krivokapić, Jovan (Industrija, 2018)
U ovom radu se predlaže novi način merenja usklađenosti autoriteta i odgovornosti različitih pozicija u organizaciji. Prema principu kontrolabilnosti, odgovornost i autoritet treba da budu usklađeni kako bi organizacija ostvarila bolje rezultate. Uprkos tome, još uvek nedostaju metode kojim se ova usklađenost kvantifikuje. Zbog toga, cilj ovog rada je da unapredi način merenja autoriteta i odgovornosti. U radu se predlaže novi način merenja autoriteta i odgovornosti, kao i pravila za definisanje njihove usklađenosti. Predloženi metod je primenjen u istraživanju koje je sprovedeno u 241 organizaciji. Top menadžeri iz izabranih organizacija su odgovarali na pitanja iz strukturiranog upitnika. Rezultati su pokazali da postoji statistički značajna zavisnost između usklađenosti autoriteta i odgovornosti i organizacionih učinaka. Kako bi se prevazišla ograničenja sprovedenog istraživanja navedena u radu, u budućim istraživanjima bi trebalo da se potvrdi i verifikuje univerzalna primenljivost predstavljenog pristupa.
Keywords: Organization||; ||Organizacija; Authority||; ||Uprava; Account||; ||