Upravljanje kreditnim rizikom u bankarskom sistemu Republike Srpske u kriznom periodu - Stanišić, Snježana B (Industrija, 2018)
S obzirom na karakter i razvijenost, te trenutne ekonomske uslove privređivanja u Republici Srpskoj (nerazvijenost tržišta kapitala, neadekvatna zakonska regulativa za realizaciju i naplatu kolaterala, dominantno učešće kreditnog poslovanja u ukupnom poslovanju bankarskog sektora), najveća pažnja u kontroli poslovanja bankarskog sektora se posvećuje kontroli kreditnog rizika, rizika likvidnosti i deviznog rizika. U poslednje vrijeme u ovom sektoru bilježi se pad nekvalitetnih kredita i blagi rast profitabilnosti što pokazuju koeficijenti koji su prije nekoliko godina imali negativan predznak. Cilj ovog rada je usmjeravanje pažnje prema NPL i mogućnosti njihovog rasta kao i otkrivanje novih modela za njihovu kontrolu. U ovom radu, metodom analize prikazani su pokazatelji profitabilnosti bankarskog sektora, ukupni krediti i nekvalitetni krediti od nastanka krize do danas. Hipoteza rada je da je učešće nenaplativih kredita u bankarstvu Republike Srpske preveliko i ugrožava kreditne aktivnosti i uspješno poslovanje. Nakon lošeg iskustva sa dvije banke i ozbiljnih problema koje i danas imaju deponenti jer nisu dobili svoj novac i pitanje je da li će ga ikad dobiti, potrebno je temeljnije praćenje poslovanja svake banke kao i ukupnog bankarskog sektora kako bi se na vrijeme moglo reagovati da ne dođe do većih problema.
Keywords: Risk management||; ||Upravljanje rizikom; Market||; ||Tržište; Credit risk||; ||Kreditni rizik; Credit||; ||Kredit; Capital||; ||Kapital; Banking||; ||Bankarstvo