Ekonomska ocena značaja obrazovanja u razvoju ekonomije zasnovane na znanju - Ignjatijevic, Svetlana; Cogojević, Maja; Milenković, Nikola (Industrija, 2018)
Predmet istraživanja je analiza uloge obrazovanja u razvoju zemlje, sa ciljem da se sagledaju razlike u stavovima ispitanika zaposlenih u privredi, zaposlenih u obrazovnim institucijama i studenata o ulozi države, privrede i obrazovnih institucija u razvoju ekonomije. Istraživanje je sprovedeno metodom ankete na području Srbije, Hrvatske i Makedonije u toku 2014. godine. Rezultati istraživanja ukazuju da po pitanju uticaja i uloge javnog i privatnog sektora prema obrazovanju postoje izvesne razlike među državama ispitanika, dok razlika u zaposlenju ne utiče na razliku u stavu. Kada je u pitanju uloga obrazovnih institucija i obrazovanja istraživanje je pokazalo da ne postoje razlike između ispitanika u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj. Ipak razlika postoji između ispitanika prema zaposlenju i najizrazitija je kod studenata, dok među zaposlenima ne postoji značajna razlika u stavu.
Keywords: Evaluation||; ||Evaluacija; Educational institution||; ||Obrazovna institucija; Education||; ||Obrazovanje; Economy||; ||Ekonomija; Economics||