Uticaj determinanti izvoza na izvozni sektor u Republici Srbiji - Perić, Milica; Filipović, Sanja (Industrija, 2018)
Cilj rada je da utvrdi stepen uticaja izabranih determinanti na izvoz Republike Srbije za vremenski period od 2005. do 2016. godine. U radu je primenjena korelaciona matrica i Pearson-ov koeficijent kako bi se utvrdila veza između determinanti izvoza i izvoza putem SPSS 23 softvera. Pored toga, da bi se utvrdio stepen uticaja determinanti korišćena je linearna regresija. Rezultati istraživanja pokazaju postojanje značajne korelacije između izvoza i većeg broja determinanti izvoza, a to su: uvoz, BDP, BDP po broju stanovnika, štednja, stanovništvo, zaposlenost, produktivnost rada, kurs valute i potrošačke cene, kao i uticaj istih na izvoz. Analiza takođe pokazuje da ne postoji direktna veza između izvoza i stranih direktnih investicija (SDI), investicija i industrijske proizvodnje.
Keywords: Regression||; ||Regresija; Macroeconomic indicators||; ||Makroekonomski indikatori; Correlation||; ||Korelacija; Export||; ||Izvoz