Upravljanje prirodnim bogatstvom – prokletstvo prirodnih resursa i socio-ekonomski razvoj - Ristić, Vladimir; Mirković Isaeva, Olga; Vasić, Bojana (Industrija, 2018)
Fenomen resursnog prokletstva je zasnovan na pretpostavci da zemlje koje raspolažu velikim  prirodnim resursima nisu u stanju da ostvare adekvatan ekonomski razvoj, i posledično, ne mogu da obezbede dobrobit svojim građanima. Veliki uticaj na ovu pojavu ima neadekvatan način upravljanja ljudskim resursima i visok stepen korupcije. Osnovni cilj ovog rada je preispitivanje osnovnih postavki teorije resursnog prokletstva, utvrđivanje faktora koji su od najjačeg uticaja na njegovo (ne)postojanje, kao i utvrđivanje kauzalne zavisnosti između prirodnog bogatstva i političkog okruženja, kao i kvaiteta života građana. Istraživanje je obavljeno analizom varijabli koje opisuju resursno prokletstvo i Human Development Index. Za obradu ppodataka korišćen je Fisher’s F test. Istraživanje je rađeno na uzorku od 22. Rezultati pokazuju: a) karakteristike političkog režima nemaju jasno definisan uticaj na opstajanje resursnog prokletstva, b) rudna renta i izvoz energenata, nemaju značajan uticaj na kvalitet života građana (izražen preko Human Development Index-a i c) utvrđen je značajan stepen odstupanja od očekivanog u zemljama koje su bogate rudama i metalima.
Keywords: Wealth||; ||Bogatstvo; Politics||; ||Politika; Natural resources||; ||Prirodni resursi; Export||; ||Izvoz