Kvantifikovanje ekstremnov tržišnog rizika na izabranim zemljama Zapadnog Balkana - Radivojević, NIkola Z; Ćurčič, Nikola; Marčetić, Marija (Industrija, 2018)
Cilj rada je da se ispita uspšnost bezuslovnog i uslovnih VaR i ES modela zasnovanih na EVT. U radu je testirana aplikativnost jednog bezuslovnog VaR i ES modela zasnvana na EVT  i tri varijante uslovnih  modela VaR i ES zasnovanih na EVT na tržištima kapitala izabranih zemalja Zapadnog Balkana. Za testiranje VaR modela korišćen je test uslovnog i bezuslonog pokrića, uz napomenu da su njihovi rezultati podvrgnuti verifikaciji primenom Monte Carlo test procedure. Dobijeni podaci sugerišu da se ovi modeli mogu uspešno koristiti za kvantifikovanje ekstemnog trežšinog rizika na izabranim tržišitma, u kontekstu Bazelskih standarda. ES modeli su testirani i rangirani primenom fukcije gubitka. Primenom bootstrap simulacije ovi rezultati su podvrgnuti verifikacji. Dobijeni podaci ne otkrivaju koji je model najadekvatniji za izbrana tržišta, budući da su na različitim tržištima različito rangirani.
Keywords: Market risk||; ||Tržišni rizik; Market||; ||Tržište; Extreme Value Theory||; ||Teorija ekstremne vrednosti; Expected Shortfall||; ||Očekivani gubitak; Value at risk||; ||Vrednost pri riziku