Uticaj specifičnih faktora preduzeća na cene akcija: Empirijski dokazi sa Beogradske berze - Milošević Avdalović, Snežana (Industrija, 2018)
Ova studija ima za cilj da ispita uticaj određenih determinant cena akcija na tržištu kapitala u razvoju sa posebnim osvrtom na firme iz sektora finansijske delatnosti I delatnost osiguranja listirane na Beogradskoj berzi. Studija koristi podatake pojedinačnih kompanija od 2008. do 2014. godine I koristi metod višestruke regresione analize. Uopšteno govoreći, studija je utvrdila da su računovodstvene informacije, posebno, prinos na aktivu, knjigovodstvena vrednost po akciji, stopa poverenja I veličina preduzeća merena tržišnom kapitalizacijom, relevantne u objašnjavanju cena akcija u Srbiji. Ova studija doprinosi aktuelnoj raspravi o specifičnim faktorima koji utiču na cenu akcija na tržištu u razvoju sa posebnim osvrtom na Beogradsku berzu. Klasterska analiza preduzeća po ključnim determinantama cena akcija sprovedena je da ukaže investitorima na mogućnost diverzifikacije portfolio putem modeliranja. Rezultati se mogu smatrati pouzdanim, jer je obuhvaćeno gotovo 95% kompanija, koje su listirane na Beogradskoj berzi, odnosno, akcija preduzeća klasifikovana u sektor K – Finansijske delatnosti I delatnos tosiguranja na Beogradskoj berzi.
Keywords: Financial performances||; ||Finansijske performanse; Financial and Insurance Activities Sector||; ||Sektor Finansijske delatnosti i delatnost osiguranja; Stock exchange||; ||Berza; Stock price||; ||Cena akcija